Smartbenker i by’n!

Smartbenkene bruker solenergi til blant annet lading av dine mobile enheter. Ta en tur til byen og vær så god sitt!

Sandefjord / Sommeren 2021.
Tekst: Sandefjord Byen Vår
Foto: Stine Livgård

Smartbenker i byen vår

I Sandefjord sentrum har vi pr. dags dato to slike smartbenker, og en tredje er på vei!
Det har stått en smartbenk på brygga utenfor James Clark og til tross for dårlig vær i høst og vinter ble denne hyppig brukt! Denne benken er nå midlertidig flyttet til Kongensgate, i påvente av at en ny benk skal ankomme. Ta en tur til byen og vær så god sitt! 🙂

Den andre benken ble plassert ved kiosken i nye Thor Dahlsgate 2. februar 2020. Denne benken har produsert ca 12 kwt med strøm via solcellepanelene siden den ble satt opp. Av dataene kan Sandefjord kommune også lese at 53 personer har benyttet USB uttaket for lading, mens hele 554 ganger har topplaten blitt brukt for trådløs lading. Dette er gode tall på så kort tid!

Smartbenkene vil øke bevisstheten knyttet til bærekraftig utvikling, fornybar energiproduksjon og klimadata.

Om smartbenkene

Nye, attraktive by-møbler synliggjør «Smart by»-satsingen i Sandefjord kommune. Benken Steora, som er utviklet av den kroatiske bedriften Include, har vunnet en rekke europeiske priser de siste årene. Steora Smartbenk har en moderne utforming med USB-uttak, men det er også mulighet for trådløs lading av mobiltelefon mens du tar en pause på benken. På vinterstid varmes flaten på benken opp, slik at det skal være godt og varmt å sette rumpa nedpå. I motsetning til sommmerstid, hvis det er veldig varmt, vil innebygde vifter fungere nedkjølende for de som sitter. Ulike typer sensorer sørger for innsamling av miljødata, som CO2, fuktighet og temperatur. Strømforbruket er lavt, og benkene drives  primært med solenergi eller alternativt via ordinær strømforsyning.Benkene er produsert med LED-belysning på undersiden, og når man lader mobilen trådløst begynner benken å lyse opp.

Feil og vedlikehold

Skulle noe skje med benkene slik at de får feil eller mangler, vil systemet varsle Sandefjord kommune umiddelbart og Steora sin tekniske supportavdeling. Skulle du alikevel ønske å melde i fra om feil ved smartbenkene, så kan du kontakte Sandefjord kommune.

Veien til Sandefjord

Ikke bare er det enkelt å parkere i Sandefjord, det er også enkelt å komme seg hit! Les mer på våre sider “Veien til Sandefjord”.